top of page

 

Wormbestrijding

 

 

Wormen bij het paard

Paarden kunnen zich besmetten met wormen. Er zijn 3 soorten inwendige parasieten waarmee uw paard het meest in contact komt. Dit zijn de rondwormen, de lintwormen en de horzellarven.

 

Rondwormen

De kleine strongyliden (Cyathostominae), de grote strongyliden (Strongylus vulgaris), de spoelwormen (Parascaris equorum) en de aarswormen (Oxyuris equi) zijn allemaal rondwormen die uw paard kunnen besmetten. Sommige zijn enkel hinderlijk voor uw paard, maar veroorzaken geen grote schade. Andere, zoals de strongyliden, kunnen zeer veel schade aanrichten.

De meest voorkomende zijn de kleine strongyliden ook wel kleine bloedwormen genoemd. Uw paard neemt de larven op tijdens het grazen. Deze larven worden volwassen in het darmlumen of kunnen zich als larve inkapselen in de darmwand. In de winter kunnen deze larven vrijkomen en veroorzaken ze kleine bloedingen in de darmwand. Wanneer dit massaal gebeurt ontstaat er winter cyathostominose.

 

 

De symptomen zijn:

  • Conditieverlies

  • Vermageren

  • doffe vacht

  • acute stinkende diarree met uitdroging

  • koorts

  • koliek

  • en in ernstige gevallen kan uw paard hieraan sterven.

 

 

Het is van belang om bij het ontwormen zeker een bestrijdingsmiddel te nemen dat ook actief werkt tegen ingekapselde larven in de darmwand.

 

Lintwormen

De Anaplocephala perfoliata oftewel de kleine paardenlintworm infecteert uw paard voornamelijk in de lente en de zomer maanden door opname van mosmijten. Deze komen voornamelijk voor op oudere weiden met veel mos. Ze veroorzaken irritatie, zweren en verdikking van de darmwand. Doordat ze meestal in trossen aan de darmwand vasthangen, kunnen ze zowel spastische koliek als  obstructiekoliek veroorzaken. Ook kan het zijn dat de coördinatie van darmbewegingen zodanig verstoord wordt dat een deel van de darm instulpt in het naastliggende deel van de darm (invaginatie). Dit kan afsnoering en afsterven van het darmsegment veroorzaken.

 

Horzellarven

De horzel (Gasterophilus intestinalis) legt haar eieren op de haren van het paard. Wanneer uw paard zichzelf of een ander paard likt, worden de larven opgenomen. De larven veroorzaken onstekingen aan de mond, de tong en aan de maag. Ze kunnen 10-12 maanden in de maag van uw paard verblijven voordat ze volwassen worden en via de mest worden uitgescheiden. Naast ontwormen kunt u preventief de eieren verwijderen om zo de infectiedruk te verlagen.

 

 

 

Wormbestrijding

Sinds een aantal jaren is het belang van resistentie van de wormbestrijdingsmiddelen toegenomen. Het aantal producten dat werkt tegen een wormbesmetting is beperkt en we willen graag dat de producten die voorhanden zijn, actief werkzaam blijven.

Voorheen behandelden paardeneigenaren en dierenartsen  een wormbesmetting meestal preventief op basis van een vast schema zonder te weten of de behandeling wel echt nodig was. Een individuele wormbestrijding waarbij rekening wordt gehouden met alle factoren is een betere manier om uw paard gezond te houden.

 

 

Tegenwoordig rust de behandeling op 4 pijlers.

 

1) Management van de weide.

Hierdoor wordt de levenscyclus van de worm doorbroken en zal de infectiedruk drastisch verlagen. Verwijder regelmatig de mest van de weide

Vermijd overbezetting en verdeel uw weide in verschillende stukken zodat u kunt afwisselen en uw paard steeds op een schone weide staat.

 

2) Mestonderzoek

Met behulp van een microscoop wordt het aantal wormeieren geteld in de mest van uw paard. Dit geeft u een indicatie van de hoeveelheid volwassen wormen. Daarbij toont het aan of uw wormbestrijdingprogramma al dan niet effectief is.

 

3) Geïndividualiseerd ontwormingsplan

Bij het ontwormingsplan is het belangrijk rekening te houden met de verschillende wormbedreigingen per seizoen.

Ook wordt er rekening gehouden met de leeftijd, de gezondheidstoestand en met eventueel nieuw geïntroduceerde paarden.

 

4) Juiste dosering met het juiste product

Door gebruik te maken van deze 4 pijlers beperken we het ontstaan van resistentie.

 

 

 

Wat is resistentie en hoe kunnen we dit voorkomen?

We spreken van resistentie als een populatie parasieten, die eerder kon worden bestreden door een bepaald product, daar nu niet langer meer gevoelig aan is. Resistentie kan ontstaan door een  kunstmatige selectie die we teweegbrengen met het gebruik van ontwormingsmiddelen. Het actieve bestanddeel doodt dan niet de gehele populatie. De parasieten die overleven zorgen voor de nieuwe generatie parasieten die allemaal ongevoelig zijn geworden voor het actieve bestanddeel.

Er zijn meerdere factoren die resistentie in de hand werken.

Zo zorgt het overmatig gebruik van het bestanddeel voor een kleine selectie van parasieten die overleven. Aangezien op deze manier meerdere generaties zullen worden blootgesteld en er dus een snellere evolutie aan de parasitaire kant kan plaatsvinden.

Ook wanneer er te weinig product gebruikt wordt, zal dit leiden tot een verdere selectie van parasieten. Er is dan  onvoldoende product om alle parasieten te doden en dus meer ‘overlevers’ die zijn blootgesteld en voor nieuwe generaties kunnen zorgen.

 

 

 

Als u het juiste ontwormingsmiddel op het juiste moment en met de juiste dosering gebruikt,

houdt u uw paard gezond

en blijven de wormbestrijdingsmiddelen waarover we beschikken werkzaam voor uw paard en voor de toekomst.

 

 

Voor slechts €12,10 per meststaal onderzoeken wij voor u of uw paard ontwormd moet worden en stellen wij een geïndividualiseerd behandelplan op.

 

 

Voor vragen over ontwormen kunt u contact opnemen met Paardendierenarts Hilde Schillings

U kunt haar bereiken op het nummer

 

+31 6 41 20 71 77

Paardendierenarts Hilde Schillings
bottom of page