top of page

 

Aankoopkeuring

 

De zoektocht naar uw ideale paard is niet altijd even gemakkelijk. Het type paard, het karakter van het paard, de afstamming, het beoogde doel en de prijs zijn een greep uit de vele aspecten waar u als toekomstige eigenaar rekening mee moet houden. Alvorens over te gaan tot een definitieve aankoop is een aankoop keuring van cruciaal belang.

 

Een aankoop keuring bestaat uit een uitgebreid klinisch onderzoek, het bewegingsonderzoek eventueel aangevuld met een Röntgenologische keuring en/of bloedonderzoek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Klinische Keuring

Om te beginnen wordt het signalement van het paard gecontroleerd, de microchip wordt met een chipreader gelezen en vergeleken met het chipnummer in het paspoort. Wanneer het paspoort en het paard overeenkomen kan de klinische keuring van start. Bij de klinische keuring wordt het paard in rust van top tot teen bekeken. Het paard wordt eerst beoordeeld op algemene conformatie en eventuele standafwijkingen. Daarna wordt het hoofd gecontroleerd op symmetrie, de ogen worden onderzocht met behulp van een ophthalmoscoop en ook de tanden worden bekeken. De benen en het lichaam worden gepalpeerd en gecontroleerd op eventuele vroegere verwondingen of aanwezigheid van bepaalde aandoeningen zoals ringbeen, zomereczeem of sarcoïden. De werking van het  hart en de longen wordt met behulp van een stethoscoop onderzocht. Wanneer er geen significante afwijkingen gevonden worden, kunnen we verder gaan met het bewegingsonderzoek.

 

 

 

Het bewegingsonderzoek

Tijdens het bewegingsonderzoek wordt het bewegingsapparaat van het paard beoordeeld. De beweging wordt bekeken in een rechte lijn zowel in stap als in draf. Er worden buigproeven gedaan en het paard moet worden gelongeerd op een zachte en harde volte. De paardendierenarts zal kijken naar de symmetrie van de gangen en het al dan niet manken van het paard. Tijdens het longeren zal tevens aandacht besteed worden aan eventuele abnormale ademgeluiden die kunnen wijzen op luchtwegproblemen zoals cornage. Daarnaast wordt het paard ook neurologisch beoordeeld om eventuele ataxie uit te sluiten. 

 

Na het klinisch onderzoek en het bewegingsonderzoek zal de paardendierenarts een rapport opstellen met een advies of het paard al dan niet geschikt is voor het beoogde doel van de nieuwe eigenaar. Een mank paard krijgt altijd een ongunstig advies voor aankoop. Echter een aankoopkeuring is een moment opname en een negatief advies wil niet zeggen dat het paard definitief ongeschikt is. Mocht de aankoper nog steeds geïnterreseerd zijn dan is een herkeuring na 4 tot 6 weken aangewezen.

Wanneer het paard tijdens de herkeuring correct is en er worden geen vreemde stoffen in het bloedonderzoek gevonden, krijgt het paard alsnog een gunstig advies.

Röntgenologische keuring

Met behulp van röntgenstralen worden de botstructeren van het paard in beeld gebracht. Afwijkingen die het gebruiksdoel van het dier kunnen beïnvloeden worden op deze manier uitgesloten. Standaard worden er 22 opnames van de ledematen genomen eventueel aangevuld met hals- en/of rugopnames.

 

 

 

Het bloedonderzoek

Wordt niet standaard uitgevoerd maar is een mogelijkheid als de aankoper zeker wil zijn dat het paard geen vreemde stoffen heeft toegedient gekregen.

 

 

 

Na afloop van de aankoopkeuring ontvangt u een uitgebreid verslag van de bevindingen tijdens het onderzoek en worden gemaakte röntgenopnames direct per mail naar u verzonden.

 

Heeft u vragen over een aankoopkeuring of wilt u een afspraak maken, neem dan contact op met Paardendierenarts Hilde Schillings.

U kunt haar bereiken op het nummer

+31 6 41 20 71 77

 

 

Paardendierenarts Hilde Schillings
Paardendierenarts Hilde Schillings
Paardendierenarts Hilde Schillings
Paardendierenarts Hilde Schilings
Paardendierenarts Hilde Schillings
Paard met osteo-artose van het spronggewricht
Spronggewricht paard
bottom of page