top of page

 

Wonden

 

Wonden komen regelmatig voor bij paarden. Er zijn veel verschillende wonden die allemaal hun eigen behandelwijze vragen.

 

 

Schaafwonden zijn oppervlakkige huidwonden waarbij één of meerdere lagen van de huid verdwenen zijn. Deze wonden kunnen meestal met een wondverzorgende zalf behandeld worden. Vraag advies aan uw paardendierenarts welke wondzalven het meest geschikt zijn.

 

 

Diepere wonden, zoals steekwonden, zijn wonden waarbij de huid volledig door is en waarbij eventuele onderliggende weefsels zoals fascie, pezen en spieren geraakt kunnen zijn. Diepere wonden genezen het best wanneer ze zo snel mogelijk gehecht worden.

 

 

Wanneer de wond vers is (minder dan 6-8 uur) kan deze gesloten worden door middel van hechtingen. De huid rondom de wond wordt eerst geschoren zodat de wond goed gewassen en schoongespoeld kan worden. Vervogens wordt de huid lokaal verdoofd en zal de wond mooi opgefrist worden. Wanneer de wond goed schoon is en het weefsel mooi rose, kunnen de hechtingen geplaatst worden.

 

 

Paarden met oudere wonden, geïnfecteerde wonden of wanneer een te groot deel van de huid verdwenen is, kunnen niet meer (geheel) dichtgezet worden. De wond zal moeten genezen onder speciaal verband. Om een wond zo mooi mogelijk onder verband te laten genezen zijn er verschillende soorten dressings en verbanden nodig tijdens de verschillende fasen van de wondgenezing. De verschillende verbanden zorgen niet alleen voor een optimaal milieu voor de wond om te genezen, maar geven ook steun en tegendruk waardoor er minder granulatieweefsel ontstaat. De snelle vorming van granulatieweefsel of littekenweefsel is voornamelijk op de benen van paarden een groot probleem. Granulatieweefsel groeit overdadig op plaatsen met veel beweging. Wanneer dit granulatieweefsel hoger groeit dan de omliggende huidcellen, zal de huid niet meer kunnen sluiten en blijft er een bloemkoolachtige rose-rode structuur bestaan. Naast tegendruk van het verband is het dus belangrijk dat het paard op stalrust staat totdat de huid volledig gesloten is.

Heeft uw paard een verwonding opgelopen neem dan contact op met Paardendierenarts Hilde Schillings. Hilde is 24/24 en 7/7 bereikbaar op het nummer

+31 6 41 20 71 77

Wond thv de linker voorknie
Bij deze wond waren alle huidlagen beschadigd en bleven onderliggende weefsel ongedeerd. Hier werd gekozen voor een combinatie van enkelvoudige hechtingen en spanningopvangende U-punt hechtingen.

2nd opinion diepe wond aan rechter achterbeen.
Dit paard kwam vast te zitten in prikkeldraad dat in de weide lag.
Deze wond was te oud om te hechten en moest onder speciaal verband en dressings genezen.

PaardendierenartsHilde Schillings

Diepere wond linker sprong
Naast de huid was er fascieweefsel en spier beschadiging. Doordat het paard de hele dag op de wei had gestaan, zag de eigenaar het probleem te laat. Door de zwelling van de weefsels konden de huidranden niet meer geheel tegen elkaar gehecht worden. Er werd hier gebruikt gemaakt van spanningopvangende U-punt hechtingen afgewisseld met enkelvoudige huid hechtingen.

Paardendierenarts Hilde Schillings

Diepere wond aan rechter knie
Hier werd het diepere fascie weefsel geraakt, maar was er geen communicatie met het gewricht. Er werd gekozen voor enkelvoudige hechtingen.

bottom of page