top of page

 

Tandheelkunde

 

Het paard heeft, in tegenstelling tot de kleine huisdieren, een hypsodont gebit dat continu blijft doorgroeien. Het volwassen gebit bestaat uit 12 snijtanden en 24 kiezen, 12 premolaren(PM) en 12 molaren (M), daarnaast kunnen er wolfskiezen en evt. haaktanden aanwezig zijn. 

 

In het wild leven paarden een nomadisch bestaan. Ze eten gemiddeld 18 uur per dag verschillende harde grassoorten. Deze grassoorten zijn van lage kwaliteit, maar bevatten een hoog gehalte aan harde vezels. Doorgroeiende tanden zijn nodig om slijtage door deze harde grassoorten te kunnen compenseren.Tegenwoordig spenderen onze paarden veel tijd op stal of op de weide en geven wij ze krachtvoer en energetisch hoog kwalitatief hooi en gras met minder harde vezels. Door deze drastische verandering in het dieet is het evenwicht tussen afslijten en doorgroeien van de tanden verstoord en het belang van tandverzorging toegenomen. Wanneer het paardengebit niet goed onderhouden wordt, kunnen er slijtage problemen ontstaan die een negatieve invloed hebben op zowel het kauwmechanisme als op de rijtechnische kwaliteiten van het dier. 

 

Klik op de foto's of op de onderlijnde link voor meer informatie over de behandeling van het paardengebit of over de meest voorkomende tandafwijkingen

Om problemen te voorkomen adviseren wij om jaarlijks het gebit van uw paard te laten controleren.

 

Heeft u vragen over het gebit van uw paard of wilt u een afspraak maken,

neem dan contact op met Paardendierenarts Hilde Schillings.

U kunt haar bereiken op het nummer

 

+31 6 41 20 71 77

bottom of page