top of page

 

Veel voorkomende tandproblemen 

Haken op de kiezen

Bij meer dan 90% van de paarden worden haken op de kiezen gevonden in zowel de boven als de onderkaak. Dit wordt veroorzaakt wanneer het kauwoppervlak niet optimaal gebruikt wordt en de randzones van de maaltanden onvoldoende slijten. Deze haken kunnen verwondingen veroorzaken aan het wangslijmvlies en de tong, waardoor deze paarden minder efficiënt gaan kauwen of afweer gaan vertonen op het bit tijdens het rijden. 

 

Emailpunten

Emailpunten zijn scherpe punten glazuur aan de randen van de kiezen. Deze punten kunnen ervoor zorgen dat er wondjes ontstaan aan het tongslijmvlies en/of het wangslijmvlies van uw paard.

 

 

Het golfgebit

Wanneer een paard een golfgebit heeft wordt dit gekenmerkt door een golfpatroon in het kauwoppervlak van de maaltanden. Het golfgebit kan ontstaan door verschillen in tijd van uitkomen van de kiezen in de bovenkaak ten opzichte van de onderkaak. 

 

 

Het trapgebit

Een trapgebit ontstaat als er één of meerdere kiezen ontbreken zodat hun tegenovergelegen kiezen niet meer afslijten. Één kies is dan langer dan de rest van de kiezen in die rij. De uitstekende kies kan het slijmvlies kwetsen en de normale beweging van de onderkaak belemmeren. 

 

 

Het schaargebit

Dit is een extreme vorm van haken op de kiezen waarbij de kauwoppervlakken zeer schuin tot verticaal naast elkaar komen te staan. Het schaargebit komt meestal maar aan één kant van het gebit voor als gevolg van eenzijdig kauwen.  

 

 

Wolfskiezen

De wolfskies is een rudimentaire kies (PM1) die gedurende de evolutie zijn functie verloren heeft. Wanneer aanwezig bevinden de wolfskiezen zich voor PM2 (de eerste echte kiezen) en kunnen de oorzaak zijn van zeer veel ongemak en pijn tijdens het rijden. 

 

Diastema

Tanden van paarden sluiten waterdicht op elkaar aan. Diastema’s zijn spleten tussen de tanden en ontstaan o.a. bij oudere dieren door de jarenlange slijtage processen. Een diastema wordt tijdens het kauwen volgepropt met voedsel dat door een gistings- en rottingsproces aanleiding zal geven tot ontsteking. Door een diastema breder te openen valt het opgestapelde voedsel er makkelijker uit waaardoor onstekingsprocessen worden voorkomen. 

Paardendierenarts Hilde Schillings
Paardendierenarts Hilde Schillings
bottom of page