top of page

 

Oogonderzoek

 

 

Oogproblemen komen veel voor bij het paard, dit kan zijn door trauma, een infectie of door een eventuele oogaandoening.

 

Als uw paard een probleem heeft aan de ogen moet dit altijd als spoedeisend gezien worden. Er kan namelijk snel onherstelbare schade optreden met blindheid tot gevolg!

 

 

 

Anatomie van het paardenoog

Het oog van uw paard is heel bijzonder en heeft unieke anatomische eigenschappen. Het is ontworpen om in alle richtingen en bijna 360 graden te kunnen zien. Het oog bevindt zich in de benige oogkas. Het is een grote bolvormige structuur die gevuld is met vocht en omgeven wordt door de sclera of het hoornvlies. Aan de voorzijde is deze doorzichtig en noemen we het de cornea. De cornea bestaat uit meerdere cellagen en is 1 tot 1,5mm dik. Het meest opvallende van een paardenoog is de grote pupil en de gekleurde iris met de iriskorrel. Achter de pupil bevindt zich de lens. De lens scheidt de voorste en de achterste oogkamer en projecteert het binnenvallende licht op de retina of het netvlies. Dit lichtsignaal wordt daarna doorgegeven aan de nervus opticus of de oogzenuw die een beeld vormt in de hersenen. Paarden bezitten meer staafjes dan kegeltjes in de retina waardoor ze goed zien bij schemering. Ook beweging kunnen ze door het hoge aantal staafjes goed waarnemen. Kegeltjes zijn er daarentegen om kleuren te onderscheiden. Door de lage concentratie aan kegeltjes kan uw paard minder kleurenverschillen waarnemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oogonderzoek

 

Een oogonderzoek wordt gedaan om te achterhalen wat het probleem van uw paard is.

 

Hierbij worden er eerst verschillende vragen gesteld zoals:

-wat zijn precies de klachten: symptomen, hoe lang is het al bezig, en hoe is het verloop van het probleem?

-Staat uw paard op stal of in de weide?

-Heeft uw paard al eerder een oogprobleem gehad?

-Heeft uw paard naast het oogprobleem nog andere medische problemen?

 

Daarna begint de dierenarts haar onderzoek. Er wordt gekeken naar de symmetrie, eventuele ooguitvloei en zwellingen rond het oog. Met behulp van een ophthalmoscoop wordt er in het oog gekeken. De lens, de achterste oogkamer en het netvlies worden per laag bekeken en gecontroleerd op afwijkingen. Standaard wordt er een fluoresceïne test gedaan om eventuele beschadigingen van de cornea zichtbaar te maken. Met een felle lichtbron worden de reflexen van het oog overlopen. Ook kan de traanproductie gecontroleerd worden met de Shirmer tear test.

Soms is het oog zo pijnlijk dat het paard zich niet laat onderzoeken. Slaan met het hoofd of dichtknijpen van een pijnlijk oog maakt het oogonderzoek onmogelijk. In deze gevallen kan het paard licht verdoofd worden of kan de dierenarts een lokale verdoving ter hoogte van het ooglid uitvoeren. Dit voorkomt dat het paard met zijn hoofd gaat slaan of kan knijpen met het ooglid. Pas als alles is overlopen kan de dierenarts een diagnose stellen en een gepaste behandeling starten.

 

Het is belangrijk om uw dierenarts te contacteren wanneer uw paard een probleem heeft aan 1 of beide ogen.

 

De symptomen van een pijnlijk oog zijn:

dichtknijpen

oogvloei

gezwollen of rode oogleden

afhangende wimpers

Paardendierenarts Hilde Schillings
Paard met een corneale ulcer en oedeem
Paard met cataract
Paardendierenarts Hilde Schillings
Paardendierenarts Hilde Schillings

Voor vragen over een eventueel oogprobleem bij uw paard of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met Paardendierenarts Hilde Schillings.

U kunt haar bereiken op het nummer

+31 6 41 20 71 77

bottom of page