top of page

 

Castratie

Bij het paard en de ezel is de castratie een van de meest uitgevoerde chirurgische ingrepen. De voornaamste reden om een hengst te castreren is om enerzijds de voortplanting van het mannelijk dier te beletten en anderzijds om het mannelijk gedrag, dat onder invloed staat van testosteron, te elimineren. Hierdoor worden de dieren makkelijker houdbaar in een groep en zijn ze tevens meer geschikt voor het beoefenen van een aantal disciplines binnen de paardensport.

 

De ingreep bestaat uit het openen van het scrotum om op die manier de testikels zichtbaar te maken. Daarna wordt er een tang of emasculator op de zaadstreng geplaatst om deze te kneuzen. De emasculator blijft een aantal minuten de zaadstreng afklemmen. Nadat de zaadstreng voldoende is gecrusht wordt de tang verwijderd en kan er een hechting op geplaatst worden. Vervolgens wordt de zaadstreng afgesneden en gecontroleerd op eventuele bloedingen. De snede in de huid van het scrotum blijft open om drainage van wondvocht mogelijk te maken.

 

Paardendierenarts Hilde Schillings
Paardendierenarts Hilde Schillings

Heeft u vragen over de castratie of wilt u een afspraak maken om uw hengst te laten castreren, neem dan contact op met Paardendierenarts Hilde Schillings.

U kunt haar bereiken op het nummer

+31 6 41 20 71 77

bottom of page