top of page

 

EOTRH

Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis

EOTRH is een aandoening die voornamelijk aan de snijtanden bij paarden ouder dan 15j voorkomt. Bij koudbloed paarden komt deze aandoening meer voor en vnl. de Ijslandse paarden zijn gepredisponeerd. In sommige gevallen kunnen zelfs de haaktanden of voorste kiezen betrokken zijn in het proces.

De symptomen beginnen meestal aan de buitenste snijtanden en evolueren gemakkelijk richting de binnenste tanden. De precieze oorzaak van EOTRH is nog niet gekend. Het is een aandoening waarbij odontoclasten (lichaamseigen afbraakcellen) de tanden gaan aanvallen en afbreken. Als reactie hierop ontstaat er dan een overproductie aan cement om de aangetaste tand enigszins te herstellen.

Belangrijkste symptoom van deze aandoening is dan ook het ontstaan van dit hypercementose (overmatige cement afzetting) rondom de wortel van de tand. Naast de hypercemetose zien we vaak dat de tanden los zitten, makkelijk uitvallen of afbreken en zien we dat het tandvlees zich terug begint te trekken. Ook kunnen diastema's  (het ontstaan van ruimte tussen de tanden) voorkomen of zien we een verdikking van de snijtanden ter hoogte van de wortels. Het moeilijk kunnen doorbijten van hard voeder zoals wortels en een onaangename geur uit de mond of een verhoogde speekselproductie  is eveneens een indicatie voor EOTRH.

EOTRH
Röntgenfoto paard met EOTRH

Om de aandoening vast te stellen is het klinisch beeld van de tanden meestal voldoende. Om de graad van afbraak en het stadium van de aandoening te kunnen diagnostiseren zijn röntgenfoto’s een belangrijk hulpmiddel. Ook wanneer we aangetaste tanden verwijderen is het verstandig eerst een beeld te vormen van de tandwortels.

Er bestaat op dit moment geen curatieve behandeling voor deze aandoening. De huidige therapie bestaat uit het symptomatisch behandelen van de dieren. Denk hierbij aan het geven van pijnstillers en eventueel schoonmaken van betrokken tanden.

ectractie snijtanden paardengebit
paardengebit na extractie van aangetaste EOTRH tanden

Wanneer de aandoening in een verder stadium zit, is het trekken van aangetaste tanden de enige manier om deze paarden pijnvrij te krijgen. Het paard krijgt eerst een roesje en wordt volgens lokaal verdoofd. Wanneer het paard goed verdoofd is, wordt overgegaan tot extractie.

Een paard kan probleemloos eten zonder zijn voortanden. Eens de mond pijnvrij is eten ze ‘normaal’ en gebruiken ze hun tong en gehemelte om te grazen. Indien nodig kunnen we overgaan op het voeren van grasbrokken om de ruwvoer opname op peil te houden.

Voor meer informatie of om een afspraak te maken, kunt u terecht bij Paardendierenarts Hilde Schillings. U kunt haar bereiken op het nummer

 +31 6 41 20 71 77

bottom of page