top of page

Dermatophilosis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dermatophilosis is een ontsteking van de huid op delen die bootgesteld worden aan regen. Denk hierbij aan de hals, de rug, de flanken en evt. het hoofd. De primaire oorzaak van Dermatophilosis is Dermatophilus congolensis, een oppertunistische baterie die aanwezig is op de huid van gezonde paarden. Een natte vacht gedurende langere perioden is predisponerend voor de aandoening. Ook paarden die hun deken opgelegd krijgen terwijl ze nog niet volledig droog zijn kunnen deze aandoening krijgen. Bovenop de Dermatophilus bacterie kunnen andere bacteriën, zoals Staphylococcen of Streptococcen voor secundaire infecties zorgen.

Vroege letsels zijn vaak niet erg pijnlijk en zien er uit als (niet etterige) vochtige wondjes. Het letsel begint als een infectie van individuele haarfollikels dat zich snel uitbreid over grotere opervlakten. De haren op de aangetaste zones staan rechtop en er zijn korstjes te voelen. Wanneer de korstjes worden verwijderd, kan er een geel-groenige accumulatie van pus aanwezig zijn onder de korst. De huid ziet er dan rose tot donkerrose uit met een glanzend laagje. Deze aandoenig kan zowel in de winter als in de zomer voorkomen en bij ernsige infecties kan het paard zelfs klinisch ziek zijn met een verhoogde temperatuur en somber voorkomen.

Het vaststellen van de aandoening gebeurt door klinisch onderzoek en evt microscopisch onderzoek van de onderkant van een verse korst. Ook kan er een swab genomen worden van een verse wond.

 

De behandeling bestaat uit het voorkomen dat het paard nat wordt. Korsten moeten worden verwijderd en individuele wondjes kunnen worden schoongemaakt met chlorhexidine (rose zeep). Na droog deppen kunnen deze wondjes behandeld worden met een wondverzorgende zalf zoals neo-cutigenol. Het is niet altijd mogelijk om alle korsten te verwijderen en het voorkomen dat de huid nat wordt is dan de aangewezen behandeling.

Verse Dermatophilus korst
Verse Dermatophilus wond
Paard met Dermatophilosis
bottom of page