top of page

 

Dermatofytose

Dermatofytose is een zeer besmettelijke schimmelinfectie. Het komt voor bij paarden van alle leeftijden en wordt veroorzaakt door 2 verschillende soorten schimmels namelijk de Trichopyton en de Microsporum schimmel. Het is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij paarden. Omdat dit een zoönose is, kunnen ook mensen besmet raken en een ringvormig letsel op de huid ontwikkelen.

 

De schimmelinfectie beperkt zich tot de huid en de haren. Het wordt overgedragen door direct contact tussen paarden of door indirect contact door middel van poetsmateriaal, dekens of via hoofdstellen en zadels.

De schimmelsporen zijn zeer resistent, wat inhoud dat ze lange perioden in de omgeving kunnen overleven. Om een infectie te veroorzaken, moet er een klein letsel in de huid aanwezig zijn.

 

Symptomen:

  1. ringvormige letsels van 5-20 mm groot

  2. rechtopstaande haren aan de randen van het letsel

  3. afgebroken haren en een kale plek centraal in het letsel

  4. as-achtige schilfers in de huid

  5. in sommige gevallen kan de huid secundair geïnfecteerd raken door bacteriën waardoor een pusserige uitscheiding waargenomen kan worden

 

De diagnose kan bepaald worden door een huidafkrabsel te maken, een pluk haar te bekijken onder de microscoop of door een schimmel cultuur te laten maken.

 

 

Paardendierenarts Hilde Schillings
Paardendierenarts Hilde Schillings

De meeste infecties gaan vanzelf over binnen 5 tot 10 weken. Het wordt echter aangeraden om een behandeling te starten omwille van de hoge besmetingsgraad. De behandeling bestaat uit het wassen van het paard met anti-schimmel producten en het ontsmetten van de omgeving en materialen.

bottom of page