top of page

 

Hoefbevangenheid

of

Laminitis

Hoefbevangenheid is een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen. De aandoening wordt ook wel Laminitis genoemd. Het hoefbeen en de hoefwand zijn door lamellen met elkaar verbonden. Wanneer deze gaan ontsteken ontstaat er zwelling en druk en komen de lamellen los(ser) te zitten. Dit is heel pijnlijk voor uw paard of pony. In ernstige gevallen kan het voorkomen dat door de verminderde aanhechting het hoefbeen verzakt of zelfs kantelt met eventuele perforatie van de zool!

Er zijn 3 gekende oorzaken van hoefbevangenheid. Het kan secundair ontstaan door een onderliggend ziekteproces zoals: septicemie, colitis, peritonitis en door de nageboorte die te lang blijft zitten. Het paard of de pony heeft vaak een verhoogde temperatuur een ontstekingsbeeld in het bloed en diarree. ook kan een teveel aan suikers hoefbevangenheid induceren.

Als tweede kan overbelasting van een lidmaat er voor zorgen dat hoefbevangenheid ontstaat. Wanneer een paard een verwonding heeft aan een been kan het zijn dat hij door het aangetaste been te ontlasten teveel steunt op het andere 'goede' been waardoor dit hoefbevangen raakt.

Als laatste kunnen hormonale ziekten ervoor zorgen dat hoefbevangenheid optreedt. Denk hierbij aan Cushing of EMS (Equine Metabolic Syndrom)

De symptomen zijn een stijve pijnlijke gang of helemaal niet meer willen stappen. Geen hoefje willen geven. Pulsatie in de aangetaste voeten en verplaatsen van gewicht naar de achterhand.

Wanneer u één van deze symptomen ziet bij uw paard is het verstandig om zo snel mogelijk een dierenarts te bellen. Het acute stadium gaat namelijk na 2 dagen al over in het chronisch proces. Hoe langer u wacht hoe moeilijker het wordt om uw paard of pony te genezen.

De behandeling berust op het wegnemen en behandelen van de onderliggende oorzaak. Koelen van de aangetaste voeten, pijnstilling en eventueel een 'frog support' aanbrengen.

Ook in het najaar kan hoefbevangenheid optreden.

LET daarom OP voor een hoog suikergehalte in het gras op uw weide!

Wanneer de nachten kouder worden maar het zonnetje overdag blijft schijnen, worden er in het gras veel fructanen opgeslagen. Fructanen zijn meervoudige suikers die bij paarden hoefbevangenheid kunnen induceren. Ze worden in het gras gevormd tijdens de fotosynthese onder invloed van zonlicht. Veel zon en warmte betekent veel energie en veel groei, maar veel zon en kou betekent veel energie en weinig groei. De overtollige energie wordt opgeslagen in het gras onder de vorm van fructanen. Hierdoor stijgt het fructaangehalte in het gras en daarbij de kans op hoefbevangenheid.

bottom of page