top of page

 

Luchtwegproblemen

 

Een belangrijke oorzaak van acute ademhalingsproblemen bij paarden zijn infectieuze aandoeningen. Het kan leiden tot verminderde prestaties, een verstoorde longfunctie of zich zelfs ontwikkelen tot een ernstige klinische ziekte. Meestal worden bacteriële infecties vermoed als oorzaak van luchtwegproblemen, maar ook virussen kunnen een oorzaak zijn hiervan en worden vaak onderschat.

Onlangs werd er een studie uitgevoerd in België die aantoonde dat 60% van de ademhalingspathogenen het (Gamma)Herpesvirus bleek te zijn. Gevolgd door de bacteriën Streptococcus equi subsp. zooepidemicus (30%) en Streptococcus equi subsp. equi.

Om erachter te komen over welke pathogeen het gaat kunnen we een neusswab nemen en deze voor onderzoek opsturen naar het laboratorium. Na enkele dagen zal dan de uitslag bekent zijn en kan een aangepast behandelplan opgezet worden.

Naast de acute ademhalingsprobemen zijn er ook chronische aandoenigen van de luchtwegen. Denk hierbij aan COPD ookwel een dempig paard genoemd. COPD staat voor chronic obstructive pulmonary disease. De longen van het paard reageren dan op allergenen uit de omgeving zoals stof of pollen. Het is een allergische reactie die, indien niet behandelt, alsmaar erger en erger zal worden. Kenmerken van COPD kunnen zijn: een droge hoest, ademen met openstaande neusgaten, flankenslag en een piepende ademhaling.

Voor vragen over luchtwegproblemen kunt u altijd terecht op het nummer

+31 6 41 20 71 77

paard met een infecties ademhalingsprobleem
bottom of page