top of page
 
Chorioptes mijt

Chorioptes equi is een ectoparasiet bij paarden en wordt veel beschreven bij koudbloedrassen met veel behang. Echter komt deze mijt ook frequent voor bij andere paardenrassen. 

 

De mijten leven op het huidoppervlak en voeden zich met huidschilfers. Ze veroorzaken een matige tot ernstige ontsteking van de huid met etterig wondvocht. Hierdoor worden de haren mat, plakkerig en kunnen ze afbreken. Dit leidt tot een accumulatie van korsten en schilfers. De onderbenen is de plaats waar de mijten zich het meest bevinden en dan voornamelijk aan de achterbenen. Bij erge infecties kunnen de mijten opklimmen tot in de lies van het paard. Wanneer de infectie pas laat wordt opgemerkt kan er door een chronische aanwezigheid van de mijten een verdikking van de huid optreden. Dit noemen we lichenificatie en komt voornamelijk voor bij koudbloedpaarden.

Ondanks dat de wondjes en het verlies van de haren op bepaalde plekken een veel voorkomend symptoom is van mijten, kan het voorkomen dat een paard ernstig is besmet maar toch geen korsten en wonden zal hebben. Het paard zal dan wel frequent stampen met de benen en mogelijks bijten naar de hielen of andere plaatsen op de onderbenen.

Chorioptes is erg besmettelijk en kan door direct en indirect contact worden overgedragen. Denk hierbij aan borstels en dekens. Het is daarom van belang dat alle paarden die samen staan tegelijk behandeld zullen moeten worden.

Afhankelijk van de ernst van de infectie bestaat de therapie uit het lokaal en systemisch behandelen van het paard. Hierbij wordt er eerst voor gezorgd dat de onderbenen geen goede leefomgeving meer zijn voor de mijten. Dit doen we door de benen te scheren. Vervolgens kunnen eventuele wondjes behandeld worden. Aansluitend kunnen de mijten lokaal of door middel van een injectie bestreden worden. 

Chronische mijtifectie met lichenificatie
Het scheren van de benen bij ene paard met mijten

Heeft u vragen over mijten of wilt u een afspraak maken, neem dan contact op met paardendierenarts Hilde Schillings zij helpt u graag verder. U kunt haar bereiken op het nummer

 +31 6 41 20 71 77

bottom of page