top of page

Embla

vermageren van een 19 jarige ijsland merrie met een zeer pijnlijk probleem aan de snijtanden

Embla had al geruime tijd hypercementose aan de voortanden. Dit werd door verschillende dierenartsen en gebitsverzorgers symptomatisch behandeld zonder dat er een diagnose werd vastgesteld. Het cement werd meerdere keren verwijdert totdat het Embla zoveel pijn begon te doen dat ze zich niet meer liet behandelen. Na een lange zoektocht naar een diagnose heeft haar eigenaresse  contact opgezocht met Paardendierenarts Hilde Schillings.

Hilde kon na inspectie al snel de aandoening EOTRH bevestigen. Embla haar 'ziekte'proces was al ver gevorderd en al haar voortanden stonden los. Hierdoor werd normaal grazen en eten heel pijnlijk. EOTRH is een aandoening waarbij lichaamseigen cellen (odontoclasten) de tand gaan afbreken. Als reactie hierop wordt er cement afgezet om enige vorm van stevigheid terug te winnen. Helaas werkt dit niet optimaal en gaan de tanden uiteindelijk los zitten. EOTRH kan zowel de voortanden als de haaktanden bij paarden aantasten. De oorzaak van deze aandoening is nog niet gekend en als behandeling kunnen we enkel symptomatisch de pijn bestrijden en bij erge aantasting de tanden verwijderen.

uitgetrokken snijtanden paard
Röntgenfoto EOTRH
EOTRH
zijaanzicht EOTRH
verwijderen snijtanden paard

Een week nadat Paardendierenarts Hilde Schillings de diagnose vastgesteld had, werd Embla verlost van haar pijnlijke tanden.

Röntgenfoto's worden genomen om de toestand van de tandwortels te kunnen analyseren waarna de tanden één voor één  lokaal verdoofd worden. Vervolgens snijden we de ligamenten waarmee een tand in de tandkas vastzit los met een speciaal beiteltje. Als alle ligamenten zijn doorgesneden kan de tand voorzichtig getrokken worden.

Embla haar reactie 1 uur na het verwijderen van al haar voortanden

Check up na 1,5 week: Embla maakt het goed. De achtergebleven holten in de kaak zijn al mooi van binnenuit aan het genezen. Ook heeft Embla weer wat gewicht kunnen aanzetten.

bottom of page