Paardendierenarts Hilde Schillings
en
Paardendierenarts Birgit Claes
24/7 bereikbaar
+31 6 41 20 71 77
Fea
2nd opion van een 'diepe' wond
bij een 6 jarige warmboed merrie
Fea was bij het naar binnen komen van weide naar stal uitgegleden. Hierbij had ze een wond opgelopen aan de binnenzijde van haar achterbeen net iets beneden de knie. Op dat moment werd er een dierenarts bijgeroepen en deze heeft de wond gehecht. Helaas stond er veel spanning op de wond en zijn de hechtingen, na een vreugde sprongetje, gebroken. Omdat opnieuw hechten geen optie was, heeft de dierenarts toen besloten de wond per secundam te laten genezen, dit wil zeggen secundaire wondheling zonder gebruik te maken van hechtingen en onder verband.
Omdat de wond steeds groter werd en erger begon uit te zien, heeft de eigenaar van Fea uiteindelijk besloten om een second opinion aan te vragen en heeft ze contact opgenomen met Paardendierenarts Hilde Schillings.
"Bij aankomst stond de wond al meerdere dagen onder (hetzelfde) verband waardoor er in de wond een broeiend milieu was ontstaan. Ook had er zich veel granulatieweefsel gevormd en was de wond zeer nat met etterig wondvocht. Fea liep 2/5 kreupel. Ten eertse ben ik de wond zorgvuldig gaan schoonmaken en heb ik de diepte van de wond onderzocht. Door het overmatig groeiende granulatieweefsel leek de wond heel diep te zijn. Na onderzoek bleek echter dat de wond onderhuids ver verspreid was in alle richtingen, maar dat de diepte zelf goed mee viel.
Het gewoon onder verband houden van wonden is niet altijd voldoende om een goede wondsluiting te bekomen. Wanneer het onderliggende weefsel teveel gaat groeien en hoger komt te liggen dan de huid zelf spreken we van hypergranulatieweefsel. De epitheelcellen van de huid kunnen dan niet meer over de wond heen groeien. Daardoor werd ik genoodzaakt om deze wond bij te snijden. Met een scalpel heb ik de wond bijgesneden om op die manier het wondbed gelijk aan de wondranden te krijgen. Bij elke wondcontrole werd de wond grondig schoongemaakt en werd eventueel hypergranulatieweefsel weggesneden. Dit deed Fea geen pijn omdat hypergranulatie weefsel geen zenuwen bevat. Het bevat echter wel zeer veel bloedvaten waardoor de wond erg begon te bloeden op het moment dat ik eraan begon te snijden. Om het bloeden te stoppen heb ik gebruik gemaakt van een stevig drukverband dat ik 15 minuten ter plaatse heb laten zitten. Na het verwijderen van het drukverband werd een nieuw verband gezet met een speciale wonddressing die granulatieweefsel tegen gaat.
In het begin werd de wond elke 1-2 dagen gecontroleerd en het verband verwisseld. Na een tijdje was het granulatieweefsel voldoende aangepakt en konden de wondranden zich weer sluiten. Op dat moment zijn we overgegaan naar een verbandwissel om de 3 - 4 dagen en 2,5 maand na mijn 1e bezoek kon Fea zonder verband verder genezen. Hierbij werd er gebruik gemaakt van honingzalf en betadine om de wond te reinigen. Op de laatste foto is de wond te zien 4 maanden na mijn eerste bezoek en ben ik blij dat na ons harde werk de wond volledig gesloten is."
uitzicht van de wond na schoonmaken tijdens 1e consult
open wond aan binnenzijde achterbeen
uitzicht van de wond 4 maanden na het 1e bezoek. Wond heeft ongeveer 2 maanden in verband gestaan.
uitzicht van de wond na schoonmaken tijdens 1e consult