top of page

West Nijl Virus

 

Het West Nijl Virus is een opkomende ziekte en een groeiende ziektebedreiging voor Europa. Het virus behoort tot de groep Flaviviridae en wordt overgedragen door verschillende soorten muggen (vnl. de kleine Culex mugjes). Vogels zijn de natuurlijke gastheer van dit virus. De mens en het paard kunnen als toevallige gastheer ook geïnfecteerd raken en worden beschouwd als 'death-end-hosts'. Dat wil zeggen dat de levenscyclus niet verder gaat wanneer de mens of het paard geïnfecteerd wordt. Het paard is echter zeer gevoelig voor dit virus. 5 tot 15 dagen nadat een geïnfecteerde mug uw paard gestoken heeft, kunnen er symptomen ontstaan.

Naast koorts, depressie en verminderde eetlust ontwikkelen paarden zeer specifiek de neurologische symptomen. Zoals ataxie en verlamming, startende vanuit de achterhand. Ook spierrillingen, spierstijfheid en uitval van kopzenuwen met verlamming van aangezichtsspieren en de tong komen voor. Het virus tast voornamelijk het ruggenmerg, het verlengde merg en de middenhersenen aan. Dit kan uiteindelijk lijden tot sterfte. Het sterftecijfer onder klinisch getroffen paarden loopt uiteen van 20 tot 56%.

 

Wanneer we uw paard preventief vaccineren tegen West Nij Virus zullen de symptomen van de ziekte beperkt worden en de kans op sterfte zeer klein.

De basisvaccinatie bestaat uit 2 entingen met 3-5 weken tussen, gevolgd door een jaarlijkse hervaccinatie.

bottom of page