top of page

10 Tips om koliek te voorkomen

  1. Zorg dat er altijd voldoende ruwvoer ter beschikking is. Gras is hierbij het beste gevolgd door hooi. 

  2. Boots het natuurlijk eetpatroon na door het krachtvoer in 3x/ dag te geven. De darmen krijgen op die manier geen overload aan zure stoffen waardoor de kans op maagzweren drastisch daalt.

  3. Zorg dat je paard altijd vers, schoon drinkwater ter beschikking heeft.

  4. Ontworm je paard aan de hand van een mestonderzoek en ontworm indien nodig. Wissel hierbij af van product om resistentie tegen te gaan.

  5. Dagelijkse weidegang brengt het maag-darmstelsel in beweging en bevordert de peristaltiek.

  6. Gebruik voederbakken ipv voeren op de grond zodat het paard geen zand of overmatig stof opneemt tijdens de maaltijd. Hang hooinetten niet te hoog van de grond zodat de natuurlijke 'eethouding' (met het hoofd naar beneden) behouden blijft.

  7. Voorkom pot-stallen, mest regelmatig de stal uit en verwijderen mest van de weide. Op deze manier doorbreekt u de levenscyclus van de wormen.

  8. Controleer hooi en stro op natte, schimmelachtige plekken.

  9. Een regelmatige gebitscontrole zorgt ervoor dat het gebit van uw paard optimaal blijft om te kauwen. Als uw paard pijn heeft in zijn mond, zal hij minder gaan kauwen. Hierdoor wordt er minder speeksel gevormd dat essentieel is voor een goede vertering.

  10. Gebruik preventief maag-darm supplementen zoals psylliumvlozaad bij paarden die op een zanderige weide of paddock staan. Gebruik kalmerende supplementen zoals Phytocalm bij angstige paarden tijdens transport. Stress is een veelvoorkomende oorzaak van koliek.

"Veel succes met het toepassen van deze adviezen!"

 

Wilt u deze tips altijd bij de hand hebben op stal? Download deze handige pdf dan nu gratis  via de knop hiernaast.

Heeft u vragen over het voorkomen van koliek bij uw paard of wilt u een afspraak maken, neem dan contact op met Paardendierenarts Hilde Schillings

+31 6 41 20 71 77

paard koliek 4
koliekpaard dat de grond schraapt
koliekpaard dat zijn flank kijkt
koliek paard dat neerligt
intuberen van een paard met koliek
koliekpaard rollend in de stal
bottom of page